Pytania i odpowiedzi

Poniżej zamieszczamy najczęściej zadawane pytania użytkowników i nasze odpowiedzi na nie. Wszystkie uwagi i sugestie staramy się uwzględniać usprawniając nasz Serwis.

Czy ograniczacie w jakiś sposób tematykę petycji lub innych dokumentów?

• Generalnie nie wprowadzamy żadnych ograniczeń tematyki dokumentów, jednak w momencie gdy tematyka narusza prawo, zawiera wulgarne słownictwo lub popiera przemoc czy terroryzm usuwamy ją z naszego Serwisu. Dokładnie opisuje to punkt 16-sty regulaminu.

Chcę podpisać petycję, ale wpisując mój działający adres e-mail dostaję wiadomość: "Proszę podać inny adres e-mail". Dlaczego tak jest i co mam zrobić, aby móc złożyć podpis?

• Na odrzucenie wpisanego adresu e-mail może się złożyć kilka powodów. Pierwsza, to nieprawidłowe wpisanie adresu e-mail. Prosimy dokładnie sprawdzić poprawność wpisanego adresu i odpowiednio go skorygować.
  • Z tego samego adresu e-mail można złożyć tylko jeden podpis pod daną petycją. Jeśli wcześniej podpisano tą petycję, nie możesz złożyć ponownego podpisu z tego samego adresu.
  • Problem z akceptacją adresu e-mail może też wynikać z bardzo restrykcyjnie działającego systemu weryfikującego naszego serwisu. Jest to związane z koniecznością dokładnej weryfikacji istnienia serwera obsługującego skrzynkę pocztową osoby podpisującej. Jeśli serwer nie podaje pewnych informacji o skrzynce użytkownika - nie jesteśmy w stanie go zweryfikować.
  • Każda osoba otrzymująca wiadomość e-mail z naszego serwisu ma w niej opcję zablokowania swojego adresu przed otrzymywaniem od nas jakiejkolwiek korespondencji w przyszłości. Zablokowany adres nie pozwala na napisanie dokumentu oraz na potwierdzenie podpisu. W takiej sytuacji, prosimy o kontakt.
  • Autor petycji publikując ją, automatycznie składa pod nią swój podpis a następnie zbiera glosy/podpisy popierające ją. W związku z powyższym nie może się po raz drugi pod nią podpisać. Jeśli jesteś autorem danej petycji nie będziesz mógł jej ponownie podpisać.

Niektóre podpisy pod petycjami są zaznaczone jako zweryfikowane, a inne nie? W jaki sposób mogę zweryfikować mój podpis?

• Istnieje możliwość że osoba starając się podpisać więcej niż jeden raz pod daną petycja, użyje w tym celu inny adres e-mail niż własny. Dlatego każdy wpisany adres podlega weryfikacji. W tym celu wysyłamy na ten adres automatyczna wiadomość e-mail z informacją, że został on podany/użyty w naszym serwisie przy podpisie petycji. Osoba, która otrzyma tę wiadomość ma kilka opcji do wyboru. Może użyć podany w wiadomości link powrotny i wchodząc na stronę petycji potwierdzić swój podpis (tym samym go weryfikując), lub pozostawic go niezweryfikowanym. Ma tez opcje całkowitego zablokowania swojego adresu przed ponownym użyciem go w naszym serwisie.

Podpisałem petycję, a po kilku dniach zniknęła z waszego serwisu. Dlaczego?

• Autor po zakończeniu pisania petycji publikuje ją na serwisie i natychmiast jest ona widoczna i dostępna innym użytkownikom. Wszystkie nowo opublikowane petycje sprawdzamy, czy w jakiś sposób nie naruszają zasad naszego regulaminu. W przypadku naruszenia owego regulaminu, petycję usuwamy (zwykle w ciągu pierwszych 24 godzin po publikacji).
  • Autor petycji w każdej chwili może się zdecydować usunąć ją z Serwisu.
  • Usuwamy lub blokujemy tymczasowo petycje lub inne dokumenty także na wniosek sądu, prokuratury, policji lub innego uprawnionego organu, w przypadku naruszenia przepisów prawa.

Napisałem i opublikowałem petycję. Co dalej? Czemu inne petycje mają tyle głosów, a moja tylko kilka? Powinniście moją poprzeć!!!

• Stworzenie petycji i opublikowanie jej na naszym serwisie nie gwarantuje zebrania głosów. Autor petycji jest odpowiedzialny za poinformowanie jak największej liczby osób, mogących poprzeć jego petycję. Sposób w jaki to zrobi zależy wyłącznie od niego.
  • Źle, nieprofesjonalnie napisana petycja nie zachęci nikogo do złożenia podpisu. Przed napisaniem i opublikowaniem, proponujemy ułożyć plan działania. Przyjrzeć się istniejącym petycjom, rozważyć dokładnie, co przez tę petycję chcemy osiągnąć, w jaki sposób ją rozreklamować i zachęcić innych do jej poparcia.
  • Wszystkie opublikowane dokumenty traktujemy w ten sam sposób, bez względu na ich tematykę. Jesteśmy niezależni od wszelkich grup i organizacji, w ten sposób nasz Serwis zapewnia wszystkim równe prawa. Nie wyrażamy żadnego zdania na temat treści opublikowanych dokumentów.

Wasza strona jest mało poważna, obok ważnych spraw za dużo tam głupot (np. o powtórzenie jakiegoś durnego programu w TV).

• Podstawą działania serwisu jest ogólnodostępność. Wszystkie poprawnie sformułowane petycje lub inne dokumenty, opublikowane zgodnie z zasadami regulaminu, mają dla nas tę samą wartość. Nie ważne kto ją napisał i ile ma lat. Ważne że stworzył dokument w którym domaga się zmian i walczy, aby adresat go wysłuchał. Jeśli 14-sto latek stworzy petycję którą podpisze 3,000 użytkowników, to znaczy, ze poruszył jakiś istotny problem. Jeśli wygra teraz to uwierzy, ze można wygrywać - za kilka lat będzie walczył o "ważniejsze" sprawy.

Chcę złożyć podpis, ale znajomi odradzają, bo mogę zacząć dostawać dużo spamu. Czy wybranie opcji "Nie udostępniam mojego adresu e-mail" przed tym mnie zabezpieczy? Co mi da wybranie opcji stworzenia tymczasowego adresu e-mail pod opublikowaną petycją?

• W celu weryfikacji autora dokumentu lub osoby dokument podpisującej wymagamy podania pewnych danych personalnych. Te informacje służą jedynie do weryfikacji podpisu, lub do komunikacji związanej WYŁĄCZNIE z działalnością serwisu Petycje.pl. Nikomu nie udostępniamy tych informacji, z wyjątkiem sytuacji opisanych w dokumencie "Ochrona prywatności" naszego serwisu. (>>na wniosek sądu, prokuratury, policji lub innego uprawnionego organu, w przypadku naruszenia przepisów prawa<<).
  • Osoba podpisująca petycję, może otrzymać drogą e-mail dodatkowe informacje związane z działalnością naszego Serwisu. Równocześnie w każdej chwili oferujemy opcje zablokowania podanego adresu e-mail przed otrzymywaniem od nas jakiejkolwiek korespondencji.
  • Każda osoba podpisująca petycję musi podać poprawny i działający adres e-mail. Podanie adresu jest konieczne, aby złożyć i zweryfikować podpis. Każdy użytkownik może wybrać w tym czasie jedna z dwóch opcji: "Udostępniam" lub "Nie udostępniam" mój adres e-mail. W pierwszym przypadku, adres zostanie udostępniony innym użytkownikom, w drugim - adres przechowywany będzie na naszym Serwisie jako dowód autentyczności podpisu
  • Autor petycji lub innego dokumentu może stworzyć tymczasowy, darmowy adres e-mail autor1234@petycje.pl. Wszelka korespondencja wysyłana na ten adres będzie automatycznie przekierowywana na adres autora, podany przez niego przy tworzeniu dokumentu tak długo, jak dokument będzie publikowany. Prawdziwy adres autora w tym przypadku nie będzie nikomu udostępniany.
  • W przypadku otrzymania jakiejkolwiek innej korespondencji z serwisu petycje.pl lub spod adresu podobnie wyglądającego, szczególnie jeśli zawiera jakiekolwiek załączniki lub pyta o jakiekolwiek dane personalne, prosimy jak najszybszy kontakt. Nasze wiadomości wysyłane poczta e-mail zawierają WYŁACZNIE treści związane z działalnością serwisu, oraz linki wyłącznie do naszych stron. Jako niekomercyjny serwis nie wysyłamy żadnych ofert kupna towarów itp. NIGDY nie pytamy w korespondencji o żadne informacje personalne ani nie dołączamy żadnych plików.

Czy gwarantujecie ze adresat odpowie na moją petycję? I kiedy to zrobi? Czy petycje do najwyższych władz będą mogły doczekać się odpowiedzi?

• Niestety nie możemy zagwarantować czy adresat odniesie się do żądań zawartych w petycji. Im więcej osób poprze dany dokument, tym na adresata zostanie wywarta większa presja. Jako Serwis oferujemy jedynie niezależną platformę komunikacji pomiędzy Autorem a Adresatem petycji.
  • Raz jeszcze zachęcamy do pisania profesjonalnie sformułowanych dokumentów. Będą one miały większą szanse na poparcie, a tym samym szybciej osiągną pożądany skutek.

Czy istnieje możliwość oszukania waszego systemu? Czy jedna osoba będzie w stanie złożyć setki, tysiące "lewych" podpisów?

• W odróżnieniu od innych Serwisow, bardzo poważnie podchodzimy do tego problemu. Wprowadzone zabezpieczenia weryfikują autorów i podpisujących petycje. Nie zezwalamy na podwójne podpisy z jednego adresu. Monitorujemy również adresy IP z których podpisy są przysyłane. W przypadku zauważenia próby "włamania", blokujemy tymczasowo możliwość wpisów i podejmujemy odpowiednie kroki prewencyjne.
  • W przypadku działań mogących utrudnić lub destabilizować funkcjonowanie stron internetowych naszego serwisu, podejmiemy czynności prawne pociągające użytkownika do odpowiedzialności za dokonane szkody. Działania zmierzające do destabilizacji Serwisu mogą być ponadto uznane za przestępstwo w oparciu o przepisy kodeksu karnego.

Co to jest certyfikat autentycznosci? Czemu ma służyć?

• Dokument ten potwierdza publikację, liczbę zebranych głosów oraz podaje dodatkowe informacje dostępne jedynie serwisowi Petycje.pl. Adresat po otrzymaniu certyfikatu, może go zweryfikować wysyłając do nas e-mail i podając jego kod/numer. Kopia tego dokumentu zostanie przesłana na jego adres.

Zapraszamy do korespondencji - do dalszego zadawania pytań. Będą one zamieszczone wraz z naszymi odpowiedziami