Warszawa 08.12.2014

Petycja w sprawie zmiany planów obniżenia dotacji podmiotowej Filharmonii Opolskiej

Podpisy za petycją: 1,376 (1,173)

Zarząd Województwa Opolskiego

Przewodniczący Sejmiku Województwa Opolskiego
ul. Piastowska 14 Opole 46-020
marszalek@opolskie.pl

Według relacji prasowych władze Województwa Opolskiego planują znaczące ograniczenie dotacji budżetowej na działalność
filharmonii im. Józefa Elsnera w Opolu; subwencja ta ma ulec obniżce z 7,9 do kwoty 5,7 miliona złotych. Ten drastyczny
poziom obniżki subwencji publicznej może mieć fatalne konsekwencje dla dalszej egzystencji cenionej instytucji
muzycznej; już dziś mówi się publicznie o zwolnieniach wśród pracowników artystycznych, sięgających nawet 50% zespołu
(40 pracowników). Sprowadzenie orkiestry symfonicznej do roli większej orkiestry kameralnej (40 muzyków) w przypadku
sugerowanych redukcji osłabiłoby znacząco status i oddziaływanie Filharmonii Opolskiej; taki zespół nie mógłby wykonywać
wielu dzieł znajdujących się w standardowej ofercie każdej filharmonii ( w repertuarze symfonicznym istnieją precyzyjne
wskazówki wykonawcze dotyczące wielkości obsady, które uniemożliwiają redukcję zespołu). Takie drastyczne rozwiązanie
mogłoby się także fatalnie odbić na realizacji porozumienia zawartego w związku z przebudową filharmonii z UE; wymaga
ono utrzymania wysokich wskaźników frekwencji, uniemożliwiając także zwiększenie zakresu działalności odpłatnej.
Ograniczenie działalności koncertowej do repertuaru kameralnego i nisko-obsadowego z całą pewnością przyczyni się do
obniżenia wskaźników frekwencji i zwiększenia ryzyka niewypełnienia warunków umowy, co wiąże się z olbrzymimi kosztami.

Zwracamy się do Zarządu Województwa, Sejmiku Wojewódzkiego i wszystkich przedstawicieli władz lokalnych z prośbą o
przedsięwzięcie wszelkich możliwych kroków w celu innego rozwiązania problemów budżetowych regionu niż radykalna i
zabójcza dla Filharmonii Opolskiej obniżka dotacji.

Pozwalamy sobie przypomnieć Państwu jaką rolę w propagowaniu i rozwoju kultury muzycznej w Polsce a szczególnie na jej
ziemiach zachodnich, pełni od lat ta zasłużona instytucja. Jej początki sięgają lat czterdziestych, gdy rzesza
entuzjastów powołała do życia w trudnej, powojennej sytuacji orkiestrę symfoniczną w Opolu. Już w 1952 roku orkiestra ta
zaczęła pełnić rolę publicznej instytucji kultury. Przez ponad 60 lat działalności zespół utrzymuje swój symfoniczny
charakter z powodzeniem realizując najpoważniejsze przedsięwzięcia muzyczne w kraju i na świecie, przysparzając chluby
Opolszczyźnie i wnosząc niepowtarzalny wkład w rozwój jej życia kulturalnego. Apelujemy zatem gorąco do władz
Województwa Opolskiego o roztoczenie szczególnej opieki nad Filharmonią, która już w 2018 roku, po wywiązaniu się z
unijnych zobowiązań, będzie mogła prowadzić swoją działalność efektywniej, opierając ją w większym stopniu na tzw.
przychodach własnych. Drastyczne decyzje oszczędnościowe województwa podjęte w tym roku mogą pozbawić Filharmonię
Opolską tej szansy. Bardzo prosimy o życzliwe rozpatrzenie naszej petycji

Jerzy Łysiński
Związek Zawodowy Polskich Artystów Muzyków Orkiestrowych
orzyc44@gmail.com

Dość znieczulicy wobec koni !!! ( Ania )
31-08-2016 ( odpowiedz )
Precz z obrośniętymi w tłuszcz chamami z zaprzęgów. Leniwym ludziom, którym nie chce się iść na własnych nogach, wystawić fototapetę z panoramą Morskiego Oka, niech robią sobie selfie !!#!
Popieram (asd)
03-03-2015 ( odpowiedz )
Popieram http://www.telewizjacyfrowa.waw.pl
popieram ( asd )
03-03-2015 ( odpowiedz )
Popieram http://telewizj acyfrowa.waw.pl
ustawa z piekła rodem ( cellistsoul )
12-12-2014 ( odpowiedz )
Podpisalam petycję ponieważ uważam że obcinanie środków budżetowych na kulturę to barbazynstwo

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Jerzy Łysiński, Związek Zawodowy Polskich Artystów Muzyków Orkiestrowych. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.