Petycja # 119 W SPRAWIE ZWIERZĄT WYKORZYSTYWANYCH PRZEZ CZŁOWIEKA DLA CELÓW ROZRYWKI Warszawa  09-09-2004

Władze Warszawy i innych miast w Polsce, a także do wiadomości inspekcji weterynaryjnej, mediów i innych instytucji

-

Sprzeciwiam się przedmiotowemu traktowaniu zwierząt w cyrkach i innych miejscach, gdzie są wykorzystywane dla potrzeb
ludzkiej rozrywki. Zmuszanie zwierząt do tego typu pracy, często niezgodnej z ich naturą, uważam za etycznie naganne i
pozbawione walorów edukacyjnych. Żądam wprowadzenia zakazu dystrybucji darmowych biletów przez cyrki w szkołach i
przedszkolach, oraz wszelkich innych form ich dystrybucji i reklamy, które noszą znamiona przymusu. Wyrażam ubolewanie,
że rozrywka kosztem zwierząt promowana jest przez media. Żądam wprowadzenia zakazu organizowania na terenie
Warszawy, a także w każdym innym miejscu w Polsce, przedstawień w cyrkach ze zwierzętami, oraz organizowania w stolicy
i poza nią wszelkich innych imprez, podczas których rozrywka człowieka wiąże się z niehumanitarnym traktowaniem
zwierząt. Żądam należytego egzekwowania zapisów Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt, a w szczególności
tych zawartych w Rozdz. 4, Art. 17, Ust. 4.

Dariusz Gzyra
Stowarzyszenie Empatia
info@empatia.pl

Wasze komentarze ( 361 )
19-03-2013 01:24:33 a moze tak kabaret Tuska wystapilby w cyrku ,zamiast biednych zwierzat .Pan TusK tak wyciwiczyl swoje swiniaczki przy korytku ,ze tancza ja on chce i na jego nute.moze juz wkrotce zamiast premii ...Pan Tusk bedzie rozdawal bilety do swego Cyrku !!!!     ( elis )
27-07-2012 04:25:39 A może niech ludzie tresują ludzi ?     ( janiemorduje )
08-07-2012 10:35:10 popieram poprzedni glos ale to nie miejsce na takie wywody. tutaj trzeba jasno powiedziec: oko za oko zab za zab dla tych ktorzy mecza niewinne zwierzeta.     ( kinoman0 )
07-07-2012 07:43:39 jest taki piekny film pt.: 'czlowiek slon'. polecam kazdemu. zawsze mowilem ze pedaly sa jak zwierzeta. mylilem sie pedaly sa gorsi od zwierzat. zwierzeta maja prawo zyc a pedaly nie.     ( life_kills )
04-05-2012 04:48:50 To okropne .! Jak można męczyć bezbronne psy..;(!!Jeżeli ktoś bierze psa to powinien liczyć się z odpowiedzialnością .!Ludzie mogą powiedzieć "Jestem głodny" pies.? powiedzcie mi co powie bezbronne zwierzątko.? CZy ono powie to samo ludzkim głosem.? Kretyni którzy bawią się zwierzętami myślą chyba , że tak..Lecz ono będzie czekać asz nie dostanie jedzenia..Będzie tylko czekać ..;((Jestem ania i mam 14 lat..Rozumiem już dużo jak na swój wiek i kocham zwierzęta..Chce mnieć z nimi stały kontakt dla tego chce iśc na taką dodatkową pracę w schronisku..Aha i jeszcze coś..Zobaczcie..I każdy napewnio przyzna mi rację..Gdy zamordowany zostanie człowiek to wszystkie stacje telewizyjjne o tym trąbią,Człwiek winny jakeijś zbrodni albo nawet bezbronny..Ale gdy zabity straszną męczeńską śmiercią zostanie pies,To co innego ..PRZECIEŻ TO TYLKO PIES! Który nic nie czuje ,nie płącze nie tęskni i ..NIE KOCHA.!I teraz powiedzcie mi że tak nie jest..!Na świecie nie ma sprawiedliwości dla słabszych od nas więc my,którzy kochamy zwierzęta musimy sibie radzić sami..     ( TylkoDlaPsów )
04-05-2012 00:07:48 Jak najbardziej popieram !!! Mam nadzieje, ze wreszcie pomyslodawcy, zleceniodawcy i treserzy zrozumieja ze nie mozna wykorzystywac w tak okrutny sposob zwierzeta. One sa do kochania , podziwiania, maja prawo do wolnosci i zycia w naturalnych warunkach. Zabronic calkowicie pracy w cyrkach , pokazowkach w ZOO, itp i uczestnictwa we wszystkich innych instytucjach rozrywkowych. Zwierzeta to nie zabawki, to zywe czujace, wrazliwe istoty i nalezy im sie szacunek. Czy to tak trudno zrozumiec ???     ( elli )
27-02-2012 02:28:27 POPIERAM.! Co to ma być?!     ( Julka )
18-12-2011 01:49:21 To wstyd, że ludzie XXI wieku czerpią przyjemność z "rozrywki", polegającej na nieznośnym, uporczywym zmuszaniu zwierząt do nienaturalnych zachowań. Jest to pogwałcenie i pohańbienie godności istoty zdolnej do odczuwania cierpienia fizycznego i psychicznego.     ( werbena )
13-12-2011 05:11:26 murzyn zrobił swoje i może odejść...to może UŚPIMY CAŁY RZĄD I POMYSŁODAWCE     ( boggaw )
12-12-2011 22:47:38 zwierzęta to ocean bezinteresownej miłości do ludzi dlaczego nie jesteśmy równie wspaniali, jako ludzie powinniśmy od zwierząt się uczyć - Jola     ( Jola )

Powyższa petycja zostala napisana i wstawiona do naszego serwisu przez Dariusz Gzyra, Stowarzyszenie Empatia. Petycje.pl i ich sponsor Polnet Inc. udostępniają ten serwis wszystkim zainteresowanym. Równocześnie nie mamy żadnego wpływu na treść tej petycji i nie wyrażamy żadnych opinii na jej temat. Jeśli uważasz, że powyższa petycja narusza zasady naszego regulaminu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.