Warszawa 28.10.2010

W sprawie upamiętnienia miejsca odnalezienia Archiwum Ringelbluma – Warszawa, Nowolipki 68 (28

Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, Burmistrz Dzielnicy Wola Marek Andruk

pl. Bankowy 3/5, pok. 129

al. Solidarności 90 pok. 108
sekretariatprezydenta@um.warszawa.pl , marek.andruk@wola.waw.pl

Szanowna Pani Prezydent,
Szanowny Panie Burmistrzu,

Apelujemy o należyte upamiętnienie miejsca ukrycia a następnie odnalezienia zbioru Archiwum Ringelbluma. To właśnie pod
adresem Nowolipki 68 (obecnie 28) w Warszawie przetrwały unikalne w skali Polski, Europy i Świata świadectwa pamięci.
Obecnie miejsce to nie funkcjonuje w świadomości mieszkańców Warszawy oraz osób odwiedzających miasto.

W getcie warszawskim wydarzyło się coś bez precedensu w dziejach Zagłady – kierowana przez Emanuela Ringelbluma grupa
„Oneg Szabat“ stworzyła Podziemne Archiwum Getta Warszawskiego. Ten liczący blisko 30 tysięcy kart zbiór różnego typu
dokumentów, świadectw, relacji, druków, zdjęć etc., gromadzony z narażeniem życia przez sztab konspiratorów, jest
wyjątkową kolekcją źródłową z czasów Holokaustu. Jego historyczna i kulturowa wartość nie da się oszacować i wymyka się
kwalifikacjom. Kolekcja archiwalna, tworzona według ścisłych zasad metodologicznych przez zespół
fachowców-dokumentalistów oraz przez ludzi nauki, literatury, kultury, społeczników, nie ma sobie równych w Europie. W
żadnym bowiem miejscu okupowanej Europy, w żadnym skupisku żydowskim egzystującym pod niemieckim terrorem nie podjęto
inicjatywy na tak wielką skalę. W Archiwum Ringelbluma znajduje się dokumentacja dotycząca także innych skupisk, dlatego
z jego kart wyłania się panoramiczny obraz losu Żydów w czasie Zagłady. Zespołowa praca, dokumentująca krok po kroku
Zagładę, stanowi świadectwo ówczesnego zwycięstwa nad śmiercią.

W sierpniu 1942 – w czasie wywózek do Treblinki – i w końcu lutego 1943 – w ostatniej chwili przed zbliżającym się
powstaniem w getcie – zakopano Archiwum Ringelbluma w piwnicach domu Nowolipki 68 (obecnie 28). 18 września 1946
wydobyto dziesięć metalowych skrzyń, 1 grudnia 1950 zostały odkopane dwie bańki po mleku. Części trzeciej nie udało się
odnaleźć.

Archiwum Ringelbluma w 1999 roku zostało wpisane przez UNESCO na Listę „Pamięć Świata“ – najważniejszych dokumentów,
jakie przechowała ludzkość. Jednak mimo licznych zabiegów do dziś nie uhonorowano miejsca odnalezienia archiwum.
Popieramy wszelkie starania na rzecz postawienia tablicy upamiętniającej, która pozwoliłaby przywrócić zbiorowej
świadomości to unikalne miejsce triumfu woli i godności człowieka.

W imieniu Domu Spotkań z Historią, instytucji kultury m.st. Warszawy oraz koalicji środowiskowej na rzecz upamiętnienia
miejsca odnalezienia Archiwum Ringelbluma

Katarzyna Jolanta Górska
Dom Spotkań z Historią
k.j.gorska@dsh.waw.pl

Szczerze mówiąc to skandal... (Krzysztof)
28-07-2011 ( odpowiedz )
Przed wojną 1/3 mieszkańców Warszawy była Żydami. To byli najbliżsi sąsiedzi Polaków. W miejscu gdzie ich historia, spakowana do skrzyń, przetrwała piekło getta, żeby nie było nawet tabliczki? Skandal
Propozycja tycząca Archiwum Ringelbluma ( chelmmar )
04-11-2010 ( odpowiedz )
Oznaczenie miejsca, w którym znaleziono Archiwum Ringelbluma to dzialanie chwalebne, pilne, ale ważniejsze jest rozpowszechnienie wiedzy na temat zawartości samego Archiwum. Proponuję powolanie zespołu historyków. ekspertów. Niech zajma się wydawaniem ZESZYTÓW ARCHIWUM RINGELBLUMA tak, by w ciągu kilku lat w każdej szkolnej bibliotece gromadzone były opracowane dokumenty jako pomoc dla nauczycieli historyków, polonistów, wychowawców upowszechniających wiedzę na temat holocaustu. Takiego monumentu nikt nigdy nie zniszczy !

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Katarzyna Jolanta Górska, Dom Spotkań z Historią. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.

Petycje.pl - logo © 2004 - 2016 Petycje.pl