Warszawa 22.03.2018

ws rozpatrzenia projektów o prawach kobiet i świadomym rodzicielstwie oraz o świadomej prokreacji

Marszałek Sejmu RP Marek Kuchciński

ul. Wiejska 4/6/8 Warszawa 00-902

+ 48 22 694-22-29
biuro@marekkuchcinski.pl

Apelujemy o natychmiastowe rozpatrzenie znajdujących się w Sejmie RP poselskich projektów ustaw o prawach kobiet i
świadomym rodzicielstwie oraz ustawy o świadomej prokreacji. Ustawy złożone przez opozycyjne kluby parlamentarne dotyczą
m.in. wprowadzenia rzetelnej edukacji seksualnej, prawa do samostanowienia, standardów opieki okołoporodowej czy
ograniczenia klauzuli sumienia. W dyskusji na temat praw kobiet trzeba skupić się na głosie eksperckim. Nie można
zapominać o argumentach naukowych czy pluralizmie w dyskusji. Obecny kształt debaty parlamentarnej na temat zakazu
aborcji jest jednostronny, opiera są na przekłamaniach i argumentach antynaukowych. Do głosu w tej sprawie nie mogły
dojść również środowiska kobiece i organizacje pozarządowe. Przepychanie kolanem ustawy, która krzywdzi kobiety poprzez
zakaz przerywania ciąży ze względu na przesłankę embriopatologiczną godzi w prawa kobiet, które są również prawami człowieka
Liczymy na pozytywne rozpatrzenie naszego apelu. Jednocześnie oczekujemy, że w najbliższym czasie odbędzie się
rzetelna debata, podczas której Sejm RP pochyli się nad prokobiecymi projektami środowisk opozycyjnych.

Stowarzyszenie Inicjatywa Polska

Paulina Piechna-Więckiewicz
Stowarzyszenie Inicjatywa Polska
autor12987@petycje.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Paulina Piechna-Więckiewicz, Stowarzyszenie Inicjatywa Polska. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.

Petycje.pl - logo © 2004 - 2018 Petycje.pl