Dąbrowa Górnicza 23.02.2018

#STOPsmog - Objęcie wszystkich 33 najbardziej zanieczyszczonych miast Polski programem rządowym!

Rząd Rzeczypospolitej Polskiej

Premier Mateusz Morawiecki
Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
Al. Ujazdowskie 1/3
tel. +48 22 694 60 00
kontakt@kprm.gov.pl

PETYCJA
w sprawie objęcia wszystkich 33 najbardziej zanieczyszczonych polskich miast rządowym programem
termomodernizacji

Szanowny Panie Premierze!

Z wielkimi nadziejami przyjęliśmy stwierdzenia zawarte w pańskim expose,
i powtarzane później wielokrotnie, mówiące o tym, że czyste powietrze i walka ze smogiem to jedne z priorytetów
rządu. Z zainteresowaniem oczekiwaliśmy informacji, dotyczących przekucia tego na konkretne działania, w tym m.in.
ogłoszenie rządowego programu termomodernizacji. Gdy poznaliśmy jego założenia, spotkał nas niemały zawód.

Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła 33 polskie miasta, w tym Dąbrowę Górniczą, do grona 50 najbardziej
zanieczyszczonych na całym globie. Tymczasem rządowy program termomodernizacji ma objąć tylko 22 z nich. Ta
decyzja jest dla nas niezrozumiała, nieracjonalna, dzieląca mieszkańców na lepszych i gorszych, a przez to bardzo
krzywdząca sporą część społeczeństwa. Smog nie zna granic, nie wybiera i dla wszystkich jest tak samo szkodliwy,
uciążliwy i utrudniający normalne życie.

Panie Premierze, jak dotąd władze Dąbrowy Górniczej nie siedziały z założonymi rękami. Rok temu w mieście
rozpoczęto realizację ambitnego Programu Ograniczenia Niskiej Emisji. W jego ramach wydano 1,3 mln zł na dotacje
dla osób, które zdecydowały się zmienić ogrzewanie na nowoczesne i ekologiczne. Jak na możliwości samorządu, to
spora kwota. Stanowi jednak tylko „kroplę w morzu potrzeb” i nie rozwiązuje ogromnego problemu zanieczyszczenia
powietrza.
Walka ze smogiem to wyzwanie dla całej Polski, nie do udźwignięcia dla samych gmin. Dlatego apelujemy o objęcie
wszystkich 33 najbardziej zanieczyszczonych polskich miast rządowym programem termomodernizacji. Tylko działania
kompleksowe dają szansę na poprawę jakości powietrza, a tym samym ograniczenie zagrożeń zdrowotnych dla
polskiego społeczeństwa.

Radni Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej

Krystyna Szaniawska
Krystyna Stępień
Krystyna Chrobot
Agnieszka Pasternak
Grzegorz Przewieźlik
Robert Kazimirski
Sławomir Żmudka
Kamil Dybich

Kamil Dybich
Radni Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej
41-300 Dąbrowa Górnicza
kontakt@kamildybich.com

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Kamil Dybich, Radni Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej . Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.

Petycje.pl - logo © 2004 - 2018 Petycje.pl