Byczyna 15.02.2018

Rynek 1
46-220 Byczyna
um@byczyna.pl, twojesprawy@nto.pl, mdragon@nto.pl, redakcja@kulisypowiatu.pl

Fundacja Grey Animals oraz my, niżej podpisani, zwracamy się do Pana Burmistrza z prośbą, aby zmienił Pan swoją decyzję
dotyczącą wyboru schroniska dla bezdomnych zwierząt, współpracującego z gminą Byczyna na rok 2018.
Aktualnie Gmina Byczyna nawiązała współpracę ze schroniskiem dla zwierząt w Miedarach, a nie - jak to było w roku
ubiegłym - ze schroniskiem Fundacji S.O.S dla Zwierząt w Chorzowie.

Na naszym terenie brakuje schronisk dla zwierząt i od lat powraca problem gdzie umieścić te bezdomne. W naszej ocenie
jednak w roku ubiegłym, 2017, problem ten wreszcie udało się rozwiązać skutecznie, zapewniając zwierzętom miejsce w
schronisku prowadzonym przez Fundację S.O.S. DLA ZWIERZĄT w Chorzowie.

W ocenie Fundacji Grey Animals oraz niżej podpisanych obywateli, z kilku powodów była to dobra współpraca.
Ważnym dla bezieczeństwa zarówno ludzi, jak i zwierząt był fakt, że błąkające się zwierzęta krótko po zgłoszeniu były
zabierane z ulic. Nie wałęsały się bez opieki, nie trzeba było też - jak było to kilka lat wcześniej, podczas współpracy
Gminy ze schroniskiem w Miedarach - zgłaszać ich wielokrotnie na przestrzeni długiego czasu, co stwarzało zagrożenie
zarówno dla nas, mieszkańców, jak i dla samych zwierząt. W roku 2017 proces administracyjny był krótszy, bezpieczniejszy
oraz bardziej przejrzysty.

Istotny jest również fakt, że każdy mieszkaniec gminy mógł łatwo śledzić dalszy los zwierząt - już po ich trafieniu do
schroniska. Poprzez stronę internetową i stronę na facebooku Fundacja S.O.S. regularnie publikowała zdjęcia i informacje
o nich, publicznie dostępne są też pełne sprawozdania z działalności organizacji
(http://www.fundacjasosdlazwierzat.org/fundacja/sprawozdania-z-dzialalnosci) . Na chwilę obecną, nie widzimy tej
możliwości współpracy oraz śledzenia dalszych losów zwierząt w schronisku w Miedarach.

Nie sposób nie docenić wartości akcji adopcyjnych podejmowanych przez schronisko w Chorzowie - pozwala to bardzo wielu
psom znaleźć domy adopcyjne, a nie spędzać resztę swojego życia w schronisku. Już sama lokalizacja schroniska - duże
miasto na Śląsku - zapewnia nieporównywalnie większą ilość potencjalnych adoptujących, niż może mieć to miejsce w małej,
oddalonej od dużych miast lokalizacji. Mimo, iż nie jest to standard wymagany prawnie, dla nas - jako miłośników
zwierząt - jest bardzo ważny.

Nawet najlepsze schronisko nie może nigdy być lepszą opcją niż zweryfikowany i kontrolowany dom adopcyjny, dlatego
chcemy, aby szanse zwierząt z naszego terenu na udaną adopcję były największe jak to tylko możliwe. Ponadto nie wiadomo
jakie praktyki w tej kwestii będą funkcjonowały w tym roku w Miedarach. Dotychczas psy wydawane były bez kontroli
warunków, każdej pełnoletniej osobie posiadającej dowód osobisty, co niesie ze sobą poważne ryzyko utrzymywania zwierząt
w niewłaściwych dla ich potrzeb
warunkach. Schronisko w Chorzowie regularnie prowadzi wizyty przed- i poadopcyjne, niejednokrotnie odmawiając adopcji ze
względu na potrzeby zwierząt
.
Ponadto, ze względu na fakt, że wiele psów ma swoich właścicieli, a do schroniska trafia przez niedopilnowanie -
znaczenie ma dla nas fakt, że schronisko z Chorzowa bezpłatnie odwozi wyłapane zwierzęta, jeśli uda się odnaleźć
właściciela - a także samo aktywnie ich szuka w miejscu złapania zwierzęcia. Duża odległość od schroniska
niejednokrotnie jest powodem, przez który właściciele nie szukają i nie odbierają swoich zaginionych psów.

Jednocześnie martwi nas opinia o schronisku w Miedarach. Od lat nie cieszy się ono dobrą sławą, co potwierdził m.in
raport Najwyższej Izby Kontroli z 2010 roku, wskazujący m.in wysoką śmiertelność zwierząt (średnio 20,53% w
kontrolowanych latach) czy liczne braki w dokumentacji (brak zezwoleń, brak ewidencji za cały rok), a także
pozostawianie wszystkich zwierząt bez opieki przez większość czasu (dla całego schroniska opiekę sprawował wyłącznie
właściciel i jeden pracownik zatrudniony na 1⁄4 etatu). Pełny raport dostępny jest tutaj:
www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web& cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi-
yLWV8aHZAhXQLlAKHdfeDskQFggoMAA&u rl=https%3A%2F%2Fwww.nik.gov.pl%2Fkontrole%2Fwyniki-kontroli-nik%2Fpobierz%2Clka~p_10_124_2010081611 05571281949557~id6~30%2Ctyp%2Ckj.pdf&usg=AOvVaw1x0e5arKdRl_gSRBgvTzkW.

Jeszcze bardziej niepokojące są dane opublikowane przez Biuro Ochrony Zwierząt Fundacji Argos, które porównało dane
uzyskane z gmin z danymi wykazywanymi w dokumentacji schroniska - dane te nie bilansują się w schronisku w Miedarach, co
oznacza, że wysłane przez gminy zwierzęta nie zostały przyjęte do schroniska i nie wiadomo co się z nimi stało (źródło:
www.boz.org.pl/sch/sl.htm).
Mimo, iż są to dane sprzed kilku lat, wciąż w Internecie pojawia się wiele niepokojących publikacji pozwalających
podejrzewać, że standard opieki w schronisku w Miedarach nie został znacząco poprawiony (na przykład ten artykuł - po
kontroli OTOZ Gliwice w styczniu 2017 roku: gwarek.com.pl/gwarek/artykul/uratowali-psy-przed-zamarzniciem ).
Wszystko to sprawia, że po prostu nie chcemy kierować naszych zwierząt w to miejsce.

Mimo, że wiemy, że aktualnie zmienił się właściciel schroniska w Miedarach - jest nam po prostu trudno obdarzyć tą
placówkę zaufaniem, bez widocznych efektów poprawy.

Chcemy, aby w roku 2018 Gmina Byczyna współpracowała z Fundacją S.O.S dla Zwierząt z Chorzowa w zakresie zapewnienia
opieki bezdomnym zwierzętom i postulujemy o zmianę decyzji podjętej w tej sprawie.

Zdajemy sobie sprawę, że zapewnienie opieki zwierzętom bezdomnym jest tylko jednym z wielu obowiązków naszego Samorządu.
Jednak z uwagi na coraz bardziej rosnącą świadomość społeczną a także - przede wszystkim - fakt, że sprawa dotyczy
czujących, żywych istot a nie rzeczy - wnosimy o uznanie jej ważności i spełnienie naszego postulatu.

Sprawa dobrpostanu zwierząt niejednokrotnie już okazała się być tą, która łączy najbardziej nawet przeciwne obozy
polityczne. Oczywistym jest, że wszyscy chcemy przecież zapewnić tym zwierzętom najlepsze możliwe warunki bytowe i
opiekę i nikt z nas nie chce dla nich źle.
Jest to decyzja, która roznosząc się szerokim echem wśród miłośników zwierząt może sprawić, że Gmina Byczyna stanie się
rozpoznawalna na zewnątrz i przedstawiana jako wzór do naśladowania dla innych - nawet znacznie większych - gmin w
naszym kraju.

Marta Wanetzky Matuszczyk
Fundacja Grey Animals
46-220 Byczyna
fundacja@greyanimals.org

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Marta Wanetzky Matuszczyk, Fundacja Grey Animals. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.

Petycje.pl - logo © 2004 - 2018 Petycje.pl