Sandomierz 02.02.2018

Walczymy o most i Lwowską Bis w Sandomierzu!

Mateusz Morawiecki Prezes Rady Ministrów RP

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
Al. Ujazdowskie 1/3

tel. +48 22 694 60 00
kontakt@kprm.gov.pl

Petycja powstała ponieważ od 2014 roku zaniechano prac nad remontem starego mostu na Wiśle w Sandomierzu i budową tzw.
Lwowskiej bis. GDDKiA Oddział w Kielcach przygotował tą inwestycję, wykupione zostały grunty, wykonano projekt, uzyskano
pozwolenie na budowę i na tym zakończono prace, z uwagi jak podaje się brak środków finansowych. Całkowity koszt
inwestycji szacuje się na ok. 220 mln. złotych. Od stycznia 2015 roku składałem pisma do GDDKiA, premierów, odbyłem
spotkania osobiste, Rada Miasta Sandomierza, Sejmik Województwa Świętokrzyskiego podjęli stanowisko o jak najszybsze
działanie i w dalszym ciągu nie ma zgody władz centralnych na sfinansowanie tego zadania.
Sandomierz jest miastem tranzytowym. Każdej doby przejeżdża przez stary most i ulicę Lwowską ponad dwadzieścia tysięcy
samochodów. Tworzą się korki. Gdy wydarzy się wypadek na tym odcinku, wówczas samochody kierowane są na objazd ponad 20
kilometrów dalej. Ponadto niezwykle istotnym problemem jest to, że pod starym mostem przebiegają jedyne! sieci wodne,
kanalizacyjne i gazowe łączące prawą część miasta z lewą. Sandomierzanie są bezradni wobec niemocy decyzyjnej władz
centralnych.

1. Generalny remont starego mostu na Wiśle w Sandomierzu.
2. Budowa Lwowskiej bis.

1. Rozwój Sandomierza i regionu o potencjale gospodarczym.
2. Udrożnienie komunikacyjne miasta i zapewnienie komfortu życia mieszkańcom miasta i przejeżdżającym przez nie.
3. Zapewnienie bezpieczeństwa komunikacyjnego i zaopatrzenia w wodę, gaz i odbiór ścieków dla mieszkańców Sandomierza.

Dziękuję bardzo za pozytywne mam nadzieję rozpatrzenie tej petycji.

Marek Bronkowski Burmistrz Sandomierza
Urząd Miejski w Sandomierzu
27-600 Sandomierz
marek.bronkowski@um.sandomierz.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Marek Bronkowski Burmistrz Sandomierza , Urząd Miejski w Sandomierzu. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.

Petycje.pl - logo © 2004 - 2018 Petycje.pl