Bełchatów 11.01.2018

Petycja o niewycinanie drzew na os.Okrzei w Bełchatowie

Starostwo Powiatowe

Starosta Bełchatowa
ul.Pabianicka 17/19
sekretariat@powiat-belchatowski.pl

Zwracamy się z prośbą o wnikliwe rozpatrzenie decyzji mieszkańców wspólnoty bloku nr.4 os. Okrzei o wycince 9 (dziewięciu!)
drzew znajdujących się w zasobach tejże wspólnoty. Uważamy, że drzewa owe stanowią nie tylko wspólne dobro tej części
osiedla Okrzei, ale również i miasta. Oczywistym jest, że doczekanie się zazielenienia terenu to kwestia pokoleń, zatem słusznym
jest również, aby rewitalizacja terenu była wprowadzana. Nie powinno to oznaczać jednak niszczenia istniejącej już
przyrody,której i tak już pozostało niewiele. Pomysł tej wycinki jest oczywistą chęcią degradacji naszego środowiska, o której
zadecydowała niewielka grupa osób. Jest to też w naszym przekonaniu nadużywanie prawa własności.
Szkoda, że osobom decyzyjnym z taką łatwością przychodzi niszczenie naszego wspólnego dobra jakim są drzewa, co jest
widoczne w skali kraju, i jak się okazuje, naszego miasta. Prosimy Pana o przychylne spojrzenie na kwestie nie tylko dbania o
zieleń, ale co jest z tym głęboko powiązane- powietrza w naszym mieście. Jak wszyscy wiemy, zanieczyszczenie powietrza
przekracza w Bełchatowie normy wielokrotnie, a bezmyślna wycinka nie przyczynia się do poprawy sytuacji, wręcz przeciwnie,
niszczy nasze zdrowie. Korelacja zachodząca pomiędzy ilością drzew a czystością powietrza jest powszechnie znana. Liczymy, że
podziela Pan nasze zdanie i będzie Pan przeciwdziałał takim działaniom wąskiej grupy osób, którzy podejmując decyzję o
wycince nie są świadomi jej konsekwencji.

Z góry bardzo dziękujemy za pozytywne ustosunkowanie się do naszej prośby.
Stowarzyszenie Mieszkańców Bełchatowskich Spółdzielni Mieszkaniowych

Urszula Sokół
Stowarzyszenie Spółdzielców Bełchatowskich
97-400 Bełchatów
autor12839@petycje.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Urszula Sokół, Stowarzyszenie Spółdzielców Bełchatowskich. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.

Petycje.pl - logo © 2004 - 2018 Petycje.pl