Warszawa 20.12.2017

„PKP Intercity” Spółka Akcyjna
Aleje Jerozolimskie 142 A

Szanowny Panie Prezesie,
Z dużą radością przyjęliśmy zmiany dotyczące połączeń kolejowych jakie oferuje w nowym rozkładzie spółka PKP Intercity.
Rozszerzenie kursowania pociągu TLK Karpaty z 2 do 3 dni w tygodniu sprawia, że połączenie to stało się dużo bardziej atrakcyjne dla
mieszkańców naszych okolic, gdyż umożliwia mieszkańcom naszych okolic weekendowy wyjazd do Warszawy i Trójmiasta, a nie tylko
z północnej i centralnej części Polski do nas. Jeszcze lepszą wiadomością jest pojawienie się kursującego również trzy razy w tygodniu
dziennego pociągu TLK Małopolska, który zwiększa liczbę miejscowości mających bezpośrednie połączenie z naszym regionem.
Podróżni teraz będą mieli doskonały wybór – czy chcą podróżować nocą czy w dzień. Oba te pociągi – szczególnie w piątki Małopolska
a w niedzielę Karpaty będą stanowiły również ciekawą opcję dojazdu z Gorlic, Biecza i Jasła do Krakowa dla osób, które studiują bądź
pracują w Krakowie. Co tydzień na trasie Kraków – Gorlice/Biecz komunikacją publiczną przemieszcza się w każdą stronę szacunkowo
się przemieszcza się od kilkuset do ponad tysiąca osób a dodatkowo spora grupa samochodami. Mimo stosunkowo dużej podaży miejsc
często zdarzają się kłopoty z zabraniem wszystkich zainteresowanych osób. Koszt normalnego biletu autobusowego waha się w
granicach 16-22 zł a biletu na pociąg Kolei Małopolskich 15 zł (bilet studencki na autobus jest tańszy około 2 zł, a na pociąg kosztuje 7
zł 35 groszy). Cena biletu na pociąg TLK na trasie Kraków Główny – Gorlice Zagórzany wynosi 41 zł jest więc zdecydowanie wyższa,
przez co jest bardzo nieatrakcyjna co sprawia że zaledwie niewielka grupa osób decyduje się na taką opcję przejazdu.

Zwracamy się w związku z powyższym o wprowadzenie do ofert Bilet Taniomiastowy biletu relacji Kraków – Gorlice Zagórzany oraz
Kraków – Biecz w cenie oscylującej w granicach 20 zł (maksymalnie 22-25 zł).

Taka oferta zachęci podróżnych do skorzystania z oferty PKP Intercity podczas cotygodniowych podróży na tej trasie, a PKP Intercity
pozwoli z jednej strony na podniesienie frekwencji w tych pociągach oraz zwiększy przychody z biletów (spadek przychodów z biletów,
które kupują aktualnie jeżdżące na tej trasie będzie symboliczny, a atrakcyjna cena może zachęcić dużo osób, które aktualnie korzystają z
innych środków transportu). Proponujemy również by rozważyli Państwo podobną ofertą w relacji Kraków – Jasło.

Marcin Kreis
Reaktywacja Pociągów Biecz - Gorlice Kraków
reaktywacja.gorlice@gmail.com

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Marcin Kreis, Reaktywacja Pociągów Biecz - Gorlice Kraków. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.

Petycje.pl - logo © 2004 - 2018 Petycje.pl