Zgorzała 29.11.2017

Nie zabierajcie ,,Radomiaka" z Nowej Iwicznej

„Koleje Mazowieckie - KM" sp. z o.o.

ul. Lubelska 26
skargi@mazowieckie.com.pl

Zgodnie z nowym rozkładem jazdy ,,Kolei Mazowieckich", który będzie obowiązywał od 10 grudnia 2017 r., przyspieszony
pociąg ,,Radomiak” kursujący z Radomia do Warszawy Wschodniej (w Piasecznie o godz. 07.08) i z powrotem (w Piasecznie o
godz. 16.56), nie będzie się już w ogóle zatrzymywał na stacji Nowa Iwiczna (gmina Lesznowola, powiat piaseczyński).
Co ciekawe, ,,Radomiak” od stacji Radom do Nowej Iwicznej będzie się zatrzymywał dokładnie na tych samych stacjach co
poprzednio tj. Dobieszyn, Warka, Chynów, Czachówek Płd., Zalesie Górne i Piaseczno, a pominięta została jedynie stacja
Nowa Iwiczna. Dla mieszkańców Nowej Iwicznej i pobliskich miejscowości – Mysiadła, Zgorzały, Lesznowoli czy Nowej Woli
to duża strata. ,,Radomiak” to nowoczesny, piętrowy pociąg którym szybko można było dojechać rano do pracy w Warszawie i
wrócić do domu. Bardzo dużo pasażerów wsiada i wysiada z niego właśnie na stacji Nowa Iwiczna. Stacja PKP Nowa Iwiczna
obsługuje obecnie setki pasażerów, którzy każdego dnia dojeżdżają do pracy do Warszawy. W związku ze stale powiększającą
się liczbą pobliskich osiedli mieszkaniowych, znaczenie tej stacji na trasie kolejowej Warszawa – Radom bardzo wzrasta.

Zwracamy się do z uprzejmą prośbą do ,,Kolei Mazowieckich" o zmianę w planowanym rozkładzie jazdy, w ten sposób aby
pociąg ,,Radomiak" zatrzymywał się tak jak dotychczas także na stacji PKP Nowa Iwiczna.

Więcej pasażerów korzystających z pociągów oznacza mniejszy ruch samochodowy, mniejsze korki i mniej zanieczyszczonego
powietrza. W sytuacji gdy ,,Radomiak" nie będzie już się zatrzymywał na stacji PKP Nowa Iwiczna, wielu pasażerów
korzystających dotychczas z tego pociągu przesiądzie się do autobusów i samochodów aby jechać ulicą Puławską do
Warszawy, co zdecydowanie pogorszy już fatalną sytuację na tej ulicy (jedna z najbardziej zatłoczonych dróg
aglomeracji warszawskiej od wielu lat).
Bardzo prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej petycji.

Piotr Włodarczyk
Stowarzyszenie Mieszkańców Zgorzały ,,Nasza Zgorzała"
05-515 Zgorzała
naszazgorzala@gmail.com

No i nie zatrzymał się (bolo)
12-12-2017 ( odpowiedz )
Wrócił tłok w pociągach po 7 rano - oddajcie Radomiaka w Nowej Iwicznej!!! - chociaż częściowo rozładuje to ścisk w pociągach!

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Piotr Włodarczyk, Stowarzyszenie Mieszkańców Zgorzały ,,Nasza Zgorzała" . Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.