Warszawa 28.11.2017

Polepszenie stosunków dyplomatycznych oraz gospodarczych pomiędzy Polską i Koreą Północną.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP

al. J. Ch. Szucha 23
rzecznik@msz.gov.pl

Polska jest jednym z nielicznych państw, które utrzymują stosunki dyplomatyczne i gospodarcze z Koreą Północną. Nasz kraj po dziś dzień posiada
ambasadę w stolicy tego kraju - Pyongyangu. Korea Północna także utrzymuje swoją ambasadę w Warszawie. Od 1965 roku oba kraje łączy stała
wymiana handlowa. Pomiędzy naszymi państwami do 2009 roku zawarto 16 umów dwustronnych. Należy również dodać, iż od 1987 roku działa polsko-
północnokoreańskie przedsiębiorstwo „Chopol”, zajmujące się morskim przewozem towarów. Co więcej, 50% udziałów w spółce posiada polski rząd.
Dowodzi to, iż Polska posiada z Koreą co najmniej poprawne stosunki i Koreańczycy nie są wrogo nastawieni wobec naszego kraju i jego obywateli. Mając
na uwadze nieustającą anty-koreańską propagandę w zachodnich mediach, chcielibyśmy stanąć w obronie dumnego narodu koreańskiego i wesprzeć go
w tych trudnych dla niego czasach.

Dlatego też, zwracam się z prośbą do Ministra Spraw Zagranicznych RP - Pana Witolda Waszczykowskiego o udzielenie pomocy finansowej Korei
Północnej, a także o zacieśnienie współpracy gospodarczej pomiędzy naszymi państwami. Proszę również o wstawiennictwo odnośnie zniesienia sankcji
gospodarczych nałożonych przez Stany Zjednoczone i Unię Europejską na Koreę Północną.

Polepszenie stosunków dyplomatycznych i gospodarczych pomiędzy Polską i Koreą może przynieść wiele wymiernych korzyści. Poczynając od napływu
taniej siły roboczej, której deficyt jest bardzo odczuwalny w naszej ojczyźnie, a kończąc chociażby na exporcie Polskich towarów do Korei i imporcie
Koreańskich zasobów naturalnych do naszego kraju.

Jan Skoczkowski
Instytut Nauk Politycznych UW
j.skoczkowski@student.uw.edu.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Jan Skoczkowski, Instytut Nauk Politycznych UW. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.