Poznań 13.11.2017

Petycja w sprawie wywłaszczenia z nieruchomości zabytkowej właściciela pałacu w Mojej Woli, gm. Sośn

Paweł Rajski, Starosta Ostrowski

WUOZ w Poznaniu delegatura w Kaliszu
Aleja Powstańców Wielkopolskich 16
63-400 Ostrów Wielkopolski

starostwo@powiat-ostrowski.pl

Autor petycji: Fundacja Ratowania Zabytków i Pomników Przyrody zs. w Poznaniu
www.zabytki.org
W naszej petycji zwracamy się z żądaniem pozytywnego rozpatrzenia wniosku Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o odebranie obecnemu właścicielowi pałacu myśliwskiego w Mojej Woli i przekazanie go na rzecz Skarbu Państwa.
Dziewiętnastowieczny, drewniany pałac o którym mowa, z uwagi na swą wyjątkową historię i architekturę, jest jednym z najcenniejszych zabytków ziemi wielkopolskiej i najprawdopodobniej jedynym obiektem tego typu w Europie. Wybudowany i urządzony został w stylu szkockim. Jego elewacja została wykończona płatami dębu korkowego. Jest to budynek znany i podziwiany nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Pomimo pogorszenia stanu wciąż przyciąga tłumy turystów oraz jest tłem dla wielu fotografów i filmowców.
Obecny właściciel od kilkunastu lat dopuszcza się licznych zaniedbań w stosunku do obiektu w związku z czym na tej przestrzeni czasu niemal popadł on w ruinę. Brak stałego dozoru, brak podstawowego zabezpieczenia dachu, okien, drzwi oraz systemu rynien i piorunochronów, brak współpracy z Konserwatorem Zabytków i Fundacją, dopuszczanie do rozkradania wnętrz, brak możliwości sprzedaży z uwagi na ogromne zadłużenie oraz brak pomysłu na zagospodarowanie to tylko kilka powodów, dla których konieczny jest powrót pałacu pod skrzydła samorządów.
Karol S. Marczak /prezes zarządu/

Link do pełnej treści petycji: zabytki.org/artykul-1,244

Karol Marczak
Fundacja Ratowania Zabytków i Pomników Przyrody
60-655 Poznań
ratujemy@zabytki.org

Popieram z powodow ponizej ( Przemek z USA )
14-11-2017 ( odpowiedz )
Nie jestem przeciwko prywatnej wlasnosci ale prywatna wlasnosc 'dla odpisu straty od wlasnych podatkow na koszt narodowy' to cos innego. Palac Moja Wola byl kiedys pelny zycia, i to nie az tak dawno
Popieram ratowanie tego obiektu ( Ola )
14-11-2017 ( odpowiedz )
Jak najszybciej ! Nie długo nie będzie czego ratować.. .

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Karol Marczak, Fundacja Ratowania Zabytków i Pomników Przyrody. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.