Sosnowiec 31.08.2017

Jagiellońska 25
40-032 Katowice

Szanowny Panie Wojewodo,

W związku z ustawą dekomunizacyjną, samorządy do 2 września mają czas na usunięcie z przestrzeni publicznej wszystkich
nazw ulic, budowli, obiektów i urządzeń odnoszących się do okresu PRL. Jeśli tego nie zrobią, decyzja będzie należała do
Wojewodów.

Zwracam się zatem do Pana w imieniu tysięcy mieszkańców Sosnowca, którzy nie godzą się na to, aby zaprzeczać historii
stanowiącej część tożsamości ich miasta. W stolicy Zagłębia Dąbrowskiego odbyły się niedawno rekordowe w historii miasta
konsultacje społeczne, w których pytano mieszkańców o zdanie na temat zniknięcia z lokalnej przestrzeni publicznej
Edwarda Gierka. Pod wpływem przytłaczającej większości 97 procent biorących udział w głosowaniu, a przypomnę było ich
ponad 12 tysięcy, władze miasta uznały, że nie będą zabierały Edwardowi Gierkowi patronatu nad jednym z miejskich rond.
Tym samym oddały decyzję w ręce Pana Wojewody.

Chciałbym z całą stanowczością podkreślić, że w przypadku Edwarda Gierka nie można dokonywać jednoznacznych ocen w
kategoriach dobry-zły. Tym bardziej patrząc z perspektywy mieszkańców Sosnowca, dla których gierkowska dekada w dalszym
ciągu pozostaje synonimem najbardziej dynamicznego rozwoju miasta w jego 115-letniej historii.

Wystarczy wspomnieć o powstałych tu w latach 1970-1980 zakładach pracy, układach komunikacyjnych, czy osiedlach
mieszkaniowych. Na podstawie spotkań z mieszkańcami Sosnowca widać wyraźnie, że patrzą oni na Edwarda Gierka nie przez
pryzmat ideologii systemu, który reprezentował, a właśnie z perspektywy wymiernych inwestycji infrastrukturalnych i
społecznych. Inwestycji, które sprawiły, że mają gdzie mieszkać, gdzie pracować, leczyć się, uczyć i sprawnie poruszać
po całej aglomeracji.

Interpretując wynik wspomnianych konsultacji społecznych można powiedzieć, że mieszkańcy miasta uznali iż pamięci
oszukać się nie da. I faktycznie tak jest, o czym świadczy ilość kwiatów i zniczy na grobie Edwarda Gierka w każdą
rocznicę jego śmierci.

Dziś przez pryzmat ustawy dekomunizacyjnej kolejny raz rozmawiamy o Edwardzie Gierku w Sosnowcu. Jego rodzinnym mieście.
Tutaj się urodził i został pochowany. Mieszkańcy tego miasta są dalecy od mitologizowania postaci. Potrafią jednak
dostrzec namacalne zasługi, dzięki którym żyje im się lepiej. Mieszkańcy Sosnowca chcą by pozwolono im pamiętać to, co
dla nich zrobiono.

Z takim samym apelem zwracam się do Pana!

W imieniu mieszkańców Sosnowca,

Tomasz Niedziela
41-200 Sosnowiec
autor12630@petycje.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Tomasz Niedziela, Sojusz Lewicy Demokratycznej. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.