Prusice 22.07.2017

Petycja w sprawie zawetowania ustaw zmieniających ustrój sądowy w Polsce

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej

Wszyscy obywatele RP
Prezydent Andrzej Duda
Krakowskie Przedmieście 48/50

Szanowny Panie Prezydencie,
w kampanii wyborczej deklarował Pan "słuchanie głosu obywateli". W imieniu obywateli Powiatu Trzebnickiego i całej Polski zwracamy się
do Pana z prośbą o VETO prezydenckie do ustaw zmieniających ustrój sądownictwa w Polsce. Proszę wyjść na przeciw oczekiwaniom
milionów Polaków, wysłuchać głosu setek tysięcy obywateli protestiujących na ulicach miast. Zgłaszane ustawy, "przepchane" przez Sejm i
Senat są niezgodne z konstytucją, o czym mówią nawet człokowie PiS, są niespójne merytorycznie i podporządkowują "trzecią władzę",
filar demokratycznego społeczeństwa, politykom. Sądownictwo zależne od władzy nie jest już niezawisłe i niezależne.
Panie Preydencie - prosimy o zgodne z Pana wiedzą i znajomością prawa, zgodne z koniecznością ZAWETOWANIE ustaw przekazanych
Panu przez obóz rządzący. Proszę także wziąć pod uwagę, że w tak ważnej sprawie nie odbyła się praktycznie żadna dyskusja
merytoryczna, nie było nawet próby kompromisu. Pana sprzeciw wobec takiego prawa i ustanawianego w taki sposób jest koniecznością,
bo inczej zostaniemy ubezwłasnowlnieni i Polacy stracą wiarę w praworządność i uczciwość państwa.

Platforma Obywatelska Powiat Trzebnicki
Stowarzyszenie PO
55-110 Prusice
stowarzyszenie.po@wp.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Platforma Obywatelska Powiat Trzebnicki, Stowarzyszenie PO. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.