Warszawa 26.06.2017

Hanna Gronkiewicz-Waltz
Warszawa, Pl.Bankowy

Szanowna Pani Prezydent m. st. Warszawy
Zwracamy się do Pani z apelem o nadanie przynajmniej części bulwarów warszawskich imienia Bolesława Prusa.
Ten najbardziej warszawski pisarz domagał się uporządkowania brzegów Wisły.
„Warszawa całym swoim ogromem ciąży i zsuwa się ku Wiśle. Gdyby brzeg rzeki obwarować bulwarami, powstałaby tam najpiękniejsza część miasta: gmachy, sklepy, aleje...” (Lalka)
Wiele miejsca w swoich felietonach drukowanych w Kurierze poświęcił swoim marzeniom
„(...) Warszawa prócz śmietników pokojowych, podwórzowych i ulicznych posiada jeden uniwersalny śmietnik tuż nad Wisłą, ciągnący się mniej więcej od Nowego Zjazdu do ulicy Leszczyńskiej. Jest to prawdziwy skarb dla przyszłości; kiedyś bowiem, gdy śmiecie zostaną przykryte warstwą piasku, obsiane trawami i obsadzone drzewami, utworzy się tu - raj ziemski. (...)”. (Kurier 1885 r.) Przykładów jest wiele, ale nie miejsce tu na cytowanie ich wszystkich.
Prus cieszyłby się dzisiaj, spacerując brzegiem Wisły. Jego marzenia zostały spełnione. Ale dlaczego my warszawiacy zapomnieliśmy o pisarzu, nadając różnym odcinkom bulwarów imiona owszem zasłużonych ludzi, ale chyba nie tak bliskich Warszawie jak właśnie Bolesław Prus?

Apelujemy! Upamiętnijmy miłośnika naszego miasta w miejscu, które było jego marzeniem. Prosimy o nadanie imienia
Bolesława Prusa nadwiślańskim bulwarom.

Warto budować warszawskie tradycje i warszawską tożsamość zwłaszcza nowych mieszkańców miasta. Mamy nadzieję, że
nasza apel zostanie uwzględniony.

Małgorzata Wysieńska
malgorzataw2@poczta.onet.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Małgorzata Wysieńska. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.