Przesieka 27.04.2017

TAK dla wydłużenia relacji pociągu TLK "Mamry" Białystok- Wrocław do Jeleniej Góry

Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa

PKP Intercity S.A.
ul. Chałubińskiego 4/6
sekretariatDTK@mib.gov.pl

13 marca PKP Intercity wydłużyło relację pociągu TLK "Mamry"Białystok- Olsztyn- Wrocław do Jeleniej Góry. Początkowo pociąg na odcinku
Wrocław- Jelenia Góra miał jeździć codziennie. Ostatecznie pojechał w piątki i niedziele z Białegostoku i do Białegostoku w poniedziałki i
soboty. Nasze trzyletnie starania o przywrócenie połączenia kolejowego Karkonoszy i Wałbrzycha z Mazurami zostały zakończone.Niestety
szczęście nie trwało długo. W połowie kwietnia Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa poinformowało, że od czerwca relacja tego
pociągu ponownie zostanie skrócona do Wrocławia! To absurd- uruchomili nam ten pociąg tylko na trzy miesiące i skrócili jego relację. Nie
możemy na to pozwolić dlatego od dzisiaj rusza akcja zbierania podpisów, aby Mamry zawitały do Jeleniej Góry od grudnia 2017 i to
codziennie. Nie zwlekaj! Każdy podpis się liczy. Akcja trwa do 31 maja.

Argumenty przemawiające za utrzymaniem relacji:
- wzmocnienie i tak słabej oferty bezpośrednich połączeń kolejowych Dolnego Śląska z Olsztynem i Mazurami
- zwiększenie frekwencji w wyżej wymienionym połączeniu i poszerzenie relacji o miasta takie jak Wałbrzych, Świebodzice czy Jelenia Góra
- przywrócenie porannego połączenia kolejowego Jeleniej Góry i Wałbrzycha z Poznaniem
- zminimalizowanie kosztów związanych z opłatą za postój składu od godziny 19 do 8 rano we Wrocławiu poprzez wydłużenie relacji
pociągu o odcinek Wrocław- Wałbrzych- Jelenia Góra.

Grzegorz Oleś
Komitet Obrony Dolnośląskich Linii Kolejowych
58-562 Przesieka
kodlk@o2.pl

''MAMRY'' nie tylko do Jeleniej Góry...'' ( #Dolnoślązak17 )
29-04-2017 ( odpowiedz )
Ja proponuje wydłużyć ''MAMRY'' jeszcze dalej - do Szklarskiej Poręby Górnej. ;)

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Grzegorz Oleś, Komitet Obrony Dolnośląskich Linii Kolejowych. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.