Warszawa 07.03.2017

Petycja ws przystąpienia Warszawy do Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym

Prezydent m.st. Warszawy

Plac Bankowy 3/5
22 443 10 00, 22 443 10 01
sekretariatprezydenta@um.warszawa.pl

My niżej podpisane i podpisani, apelujemy do Pani o zainicjowanie przystąpienia m.st. Warszawy do Europejskiej Karty
Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym, opracowaną i zalecaną przez Radę Gmin i Regionów Europy (CEMR).
Sygnatariuszami Karty są 1632 samorządy w 33 europejskich krajach w Polsce jedynie Nysa i Aleksandrów Kujawski, stoimy
na stanowisku, że Warszawa musi znaleźć się w tym gronie.
Zgodnie z preambułą, podpisanie Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym „będzie formalnym
wyrazem zaangażowania władz lokalnych w propagowanie zasady równości kobiet i mężczyzn, a także deklaracją wdrażania ich
na własnym terenie”.
W Polsce mamy obecnie do czynienia z zamachem na prawa kobiet na szeroką skalę, zagrożone jest zdrowie, wolność wyboru
kobiet, rozpowszechniane są szkodliwe stereotypy na temat roli, jakie kobiety mogą pełnić w społeczeństwie. Praktycznie
codziennie mamy do czynienia z nieprzejednanymi atakami na organizacje zajmujące się tematyką równościową, atakami
wspieranymi przez instytucje państwowe. Dlatego też my niżej podpisane i podpisani uważamy, że masowe przystępowanie
polskich samorządów do Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym oprócz oczywistego wsparcia dla
tworzenia mechanizmów wprowadzających równość kobiet i mężczyzn w społecznościach lokalnych może przyczynić się do
przeciwstawienia się procesowi spychania Polski w mroki średniowiecza w dziedzinie równouprawnienia.

Paulina Piechna-Więckiewicz
Inicjatywa Polska
paulinapiechna@gmail.com

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Paulina Piechna-Więckiewicz, Inicjatywa Polska. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.