Warszawa 25.01.2017

Petycja w sprawie przekształcenia Gimnazjum nr 15 w Warszawie w Publiczne Liceum.

Burmistrz Ochoty K. Łęgiewicz, Wiceburmistrz G. Wysocki

W. Paszyński, A.Michałowska, K. Grochowski
Urząd Dzielnicy Ochota
ul. Grójecka 17 a, 02-021 Warszawa

022 578 35 00
klegiewicz@um.warszawa.pl,wpaszynski@um.warszawa.pl,kuratorium@kuratorium.waw.pl

My niżej podpisani Rodzice, Uczniowie, Nauczyciele i Przyjaciele Gimnazjum nr 15
im. Gen. dyw. Stefana "Grota" Roweckiego przy ul. Siemieńskiego 6 na Warszawskiej Ochocie
domagamy się realizacji przedstawionych nam w dniu 3.11.2016 r. planów dotyczących przekształcenia tego gimnazjum w
państwowe, publiczne liceum.
Nie zgadzamy się na zorganizowanie tu liceum prywatnego, czy szkoły podstawowej.

Nie zgadzamy się na zmarnotrawienie dorobku wieloletniej pracy całej społeczności tej szkoły, dzięki której powstała
placówka wyjątkowa. Tworzący ją nauczyciele oddają się swojej pracy z pełnym zaangażowaniem zawsze stawiając na
pierwszym miejscu ucznia. Kadra szkoły to doświadczeni pedagodzy z innowacyjnym podejściem do nauczania, często
poświęcający uczniom swój prywatny czas, a ich wykształcenie i stopień awansu zawodowego pozwala im wszystkim na pracę w
liceum. Kolejne roczniki uczniów mogą pochwalić się wieloma osiągnięciami zarówno na polu naukowym jak i sportowym.
Pomaga im w tym bardzo dobre wyposażenie pracowni oraz nowoczesne zaplecze sportowe z halą sportową i boiskami. Ważnym
członkiem szkolnej wspólnoty są rodzice, chętnie uczestniczący w jej życiu i aktywnie ją wspierający. Obrazu całości
dopełnia dyrekcja, która jest prawdziwym gospodarzem tej szkoły. Dba ona o każdy aspekt życia i działalności placówki,
kierując się rozwagą i doświadczeniem w podejmowaniu decyzji. Kierownictwo szkoły jest otwarte na współpracę z
rodzicami, co jest chlubnym wyjątkiem w porównaniu do innych szkół na Ochocie. Zawsze chętnie słucha rad i sugestii od
każdego członka szkolnej społeczności.
Szkoła prowadzi unikalne w skali dzielnicy projekty których przykładem może być chociażby tutoring wspierający uczniów.
Klasy o profilu matematyczno-mechatronicznym to również rzadkość na skalę Warszawy, a uczniowie do nich uczęszczający
mają możliwość zdobyć podstawy do dalszego rozwoju w dziedzinach inżynierskich, informatycznych, matematycznych. Na
miejscu jest również pedagog i doradca zawodowy. Zarówno opisane powyżej zalety szkoły jak i wyniki egzaminów wpływają
na stale rosnącą renomę tej placówki, czego dowodem może być bardzo duże zainteresowanie przyjęciem do niej dużej ilości
dzieci z całej niemal Warszawy, a próg wyników ze szkół podstawowych gwarantujący przyjęcie do piętnastki był w tym roku
szkolnym naprawdę wysoki. W tym roku, w ramach realizacji projektu z budżetu partycypacyjnego, na jej terenie powstanie
ogólnodostępna, darmowa sala do ćwiczeń zarówno siłowych jak i fitness.
Podstawowym celem wprowadzanej właśnie reformy edukacji jest poprawa jej jakości ze szczególnym naciskiem na naukę
języków obcych, znajomość technologii informacyjno-komunikacyjnych i matematyki. Ważnym jej aspektem jest nacisk na
cyberbezpieczeństwo, którego nauka musi się odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach informatycznych.
Realizację wszystkich tych założeń zapewnia przekształcenie Gimnazjum nr 15 w liceum. Dzięki takiej decyzji wypracowane
już w niej rozwiązania i kierunki kształcenia mogą być kontynuowane. Uczniowie z obecnych klas pierwszych i drugich będą
mogli dokończyć naukę w gimnazjum w znanym sobie środowisku prowadzonych przez świetnych nauczycieli, a przychodzący
nowi uczniowie liceum mogliby liczyć z dużą pewnością na profesjonalne nauczanie w doświadczonym i zgranym już
środowisku. Z kolei nauczyciele i dyrekcja, mając w perspektywie kontynuację zatrudnienia w nowopowstałym liceum będą
mogli skupić się na swojej pracy i dopilnować, aby wygaszenie gimnazjum i stworzenie liceum odbyło się płynnie i bez
zbędnych problemów. Dzięki temu zrealizujemy kolejne założenie reformy edukacji, czyli stworzenie szkoły bezpiecznej i
dającej uczniom poczucie bezpieczeństwa i spokojnej kontynuacji edukacji pomimo zmian następujących w systemie, na które
przecież oni nie mają wpływu. Tego potrzeba nam wszystkim i realizacji takiej zmiany się domagamy.

Z góry dziękujemy za spełnienie naszego postulatu

Agnieszka Skibińska
Rada Rodziców przy Gimnazjum nr 15
autor12304@petycje.pl

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Agnieszka Skibińska, Rada Rodziców przy Gimnazjum nr 15. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.