Warszawa 14.12.2016

Stefana Batorego 5, 02-591 Warszawa
rzecznik@mswia.gov.pl

Szanowny Panie Ministrze,

Aleppo ginie na naszych oczach. Od wczoraj (13 grudnia 2016r.) dokonywane są egzekucje na cywilach.
Sytuacja jest dramatyczna!

Dzięki ogromnej pracy wykonanej przez polski Caritas i wielu ludzi dobrej woli, a także polskiego Episkopatu gotowy jest projekt
utworzenia korytarzy humanitarnych, które są najbezpieczniejszym sposobem przetransportowania do Polski drogą lotniczą
niewielkich grup najpilniej potrzebujących pomocy uchodźców, po wcześniejszym rozpoznaniu ich sytuacji.

Jednak Pan Panie Ministrze zablokował ten projekt.

Polacy są narodem, który w swojej historii doświadczył bardzo trudnych rzeczy. Doskonale wiemy, co to znaczy zostać
pozostawionym samemu sobie w chwili, kiedy tej pomocy potrzebujesz najbardziej.

Apelujemy o jak najszybsze uruchomienie korytarzy humanitarnych dla cywilów z Syrii!

Anna Szymborska
anitaszymborska@gmail.com

Absurd goni absurd (garnuszek)
16-12-2016 ( odpowiedz )
Korytarz ma być chyba dla tych mieszkańców Aleppo, którzy chcą uciec, a nie dla tych, którzy są niezmiernie zadowoleni z wkroczenia asadowskich wojsk...
Absurd (Dms)
14-12-2016 ( odpowiedz )
Petycja zawiera absurdalną ocenę sytuacji w Syrii, będącą kalką propagandy serwowanej przez większość mediów głównego nurtu. Rzeczywistość jest taka, iż mieszkańcy Aleppo są niezmiernie zadowoleni, iż ich miasto wreszcie w pełni znalazło się pod kontrolą świeckich władz Syrii. Czas okupacji wschodnich kwartałów miasta przez ugrupowania skrajnych islamistów (najsilniejsze z nich w tym rejonie to Dżabhat an-Nusra, obecnie pod nazwą Dżabhat Fath asz-Szam), sponsorowanych, szkolonych, zbrojonych głównie przez USA, Francję, Wielką Brytanię, Turcję, Arabię Saudyjską i Katar – zakończył się. Teraz mieszakńcy Aleppo i innych miast wyzwolonych przez Syryjską Armię Arabską powoli będą mogli wracać do normalnego życia. Rząd asadowski cieszy się poparciem większości Syryjczyków, gdyż jest jedynym ich gwarantem bezpieczeństwa i siłą potrafiącą skutecznie przeciwstawić się dżihadystom. Rozstrzeliwanie przez syryjską armię jest tak samo „prawdziwe”, jak atak Polaków na niemiecką radiostację w Gliwicach w 1939 r., która to prowokacja była oficjalnym powodem ataku III Rzeszy na Polskę 1 IX 1939 r. Rebelianci walczący w Aleppo na podstawie zawartego porozumienia z siłami rządowymi objęci zostali amnestią (nie dotyczy ona bojowników niebędących obywatelami Syrii – słusznie!).

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Anna Szymborska. Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.