Gliwice 18.11.2015

Stop dyskryminacji - zmiana zasad wydawania orzeczeń dla pracowników bez widzenia przestrzennego

Minister Zdrowia

Konstanty Radziwiłł
ul. Miodowa 15 00-952 Warszawa
kancelaria@mz.gov.pl

Szanowni Państwo,

Zwracam się do wszystkich osób, których ten problem dotknął. Chodzi głównie o problem związany z brakiem widzenia
przestrzennego , widzenia obuocznego czy też widzenia stereoskopowego. Wszystkie te nazwy są związane z niemożnością
oglądania obrazów i filmów w technologi 3D. Niestety z jakiegoś powodu do wielu profesji w Polsce Instytut Higieny
Pracy wymaga tej zdolności, która nie ma żadnego wpływu na jakość naszej pracy. Osoby, które nie posiadają tej
zdolności są skazane na"jałmużnę" z ZUSu i pracę w niszowych zawodach, w szarej strefie lub wyjazd za granicę.

Mój problem z uzyskaniem zaświadczenia zdolności do pracy zaczął się niedawno, a widzenia stereoskopowego nie mam
od dziecka. Operatorem wózków widłowych jestem od 2006r. Nie miałem nigdy problemów z oceną odległości. Nie miałem
również wypadków w pracy. Wykonywałem również prace na wysokościach. Nie pracowałem w jednej firmie lecz w kilku więc
miałem kontakt z lekarzem HP co jakiś czas. Nigdy nie miałem problemu z badaniami aż do niedawna...Mimo aktualnych badań
psychotechnicznych i dobrych wyników innych badań cząstkowych nie dostałem pozytywnego orzeczenia lekarskiego ze względu
na brak umiejętności widzenia trójwymiarowych obrazków. Pracodawca zrezygnował z świadczenia mojej pracy i obecnie
jestem bezrobotny. Odwołałem się od decyzji lekarza ale pracy już nie odzyskam.

W internecie jest mnóstwo osób opisujących podobne problemy (i będących dobrymi i cenionymi, wieloletnimi,
pracownikami) lecz większość z nich poradzi sobie z nim per fast est nefas.

Podobny problem miały osoby cierpiące na epilepsje w jej łagodnych formach lub opanowanej i nie przejawiającej
się poprzez znane symptomy. Przez wiele lat nie mogły posiadać uprawnień na pojazdy. Jakiś czas temu zrzeszenie
epileptyków doprowadziło do zmian w przepisach na ich korzyść.
I my również powinniśmy wziąć sprawy w swoje ręce. Pozdrawiam!

Kieruję prośbę do Ministra Zdrowia by zweryfikował przestarzałe akty prawne, oparte o nie badania, być może opracowane
w warunkach laboratoryjnych mających się ni jak do rzeczywistości i dokonał potrzebnych zmian tj. ograniczył wpływ
czynnika "widzenie stereoskopowe" tak by nie eliminowało z życia zawodowego ludzi sprawnych i mogących wykonywać swą pracę.

Korzyści:
- mniejsze bezrobocie, ograniczenie szarej strefy i korupcji,
- zmniejszenie emigracji,
- zwiększenie wpływów z podatków,
- mniej wniosków rentowych wpływających do ZUS,
- większe zadowolenie społeczne,
- zwiększenie przyrostu naturalnego ;)
- większa kontrola

Grzegorz Binia
Stowarzyszenie Paramilitarne "Prochownia 1910"
44-100 Gliwice
autor11620@petycje.pl

Podziękowania! (Autor )
12-12-2015 ( odpowiedz )
Dziękuję wszystkim za wsparcie i życzę Wesołych Świąt i Wszystkiego naj w Nowym Roku.
cd odpowiedź na poniższą sugestię (Autor)
Jestem ofiarą "nadopiekuńczości" Ministerstwa Zdrowia i Higieny Pracy :/
Opowiedź na poniższą sugestię (autor)
02-12-2015 ( odpowiedz )
Tylko wie Pan w czym tkwi problem?! W tym, że ja nie mam problemu z oceną odległości tylko z widzeniem obrazków czy filmów w 3D i to mnie dyskwalifikuje co jest zwykłą paranoją.
jak zalatwic problem (optyk)
02-12-2015 ( odpowiedz )
Może w Pana przypadku dobry optometra dobierając okulary tzn. pryzmaty przywróci Panu mozliwość oceny odległosci za pomocą okularów korekcyjnych kiedyś miałem ten problem i okulary rozwiązaly problem
Zmiana ( Autor )
18-11-2015 ( odpowiedz )
Usunąłem starą petycję i zmieniłem jej treść. Wydaje mi się, że ta forma jest lepsza. Proszę o kopiowanie linku i przekazywanie innym zainteresowanym. Pozdrawiam!

Powyższy dokument został napisany i opublikowany przez Grzegorz Binia, Stowarzyszenie Paramilitarne "Prochownia 1910". Petycje.pl i ich administrator, nie maja żadnego wpływu na treść tego dokumentu. Jeśli uważasz, że powyższy dokument narusza zasady regulaminu serwisu, prosimy o powiadomienie regulamin@petycje.pl.